Chiar dacă face parte din cursul obișnuit al vieții, moartea reprezintă un eveniment deloc îndrăgit și chiar un subiect tabu pentru foarte multe persoane. Nimeni nu îndrăgește să vorbească pe acest subiect, iar în fața unui deces cu toții ne dovedim a fi slabi, dată fiind încercarea atât de grea. Reacțiile lipsesc cu desăvârșire, iar moartea ne ia pe nepregătite indiferent de contextul în care apare.
Cel mai adesea, nu știm dacă persoana decedată avea anumite dorințe și preferințe în ceea ce privește ceremonia de înmormântare, iar astfel apar discuțiile în contradictoriu.
Atunci când un membru al familiei a decedat, pregătirile pentru ceremonia de înmormântare trebuie să înceapă cât mai curând. Cu toate acestea, nu trebuie să fie uitată și opțiunea incinerării, mai ales dacă persoana decedată și-a manifestat dorința în acest sens. Chiar dacă popularitatea incinerării este cu mult mai redusă în România spre deosebire de alte țări, aceasta reprezintă o opțiune pe care o întâlnim ocazional.
Tradiția creștină ne spune că omul a fost creat din pământ, iar în pământ trebuie să ajungă acesta atunci când moare. Prin urmare, nu ar trebui să ne mire faptul că este preferată modalitatea înmormântării clasice, existând premisa că astfel este respectată cu sfințenie tradiția creștină precum și canoanele bisericești. Pentru cele mai multe persoane, înmormântarea clasică reprezintă singurul mod prin care o persoană decedată poate fi trimisă la ceruri.
Cu toate acestea, așa cum menționam anterior, numărul persoanelor care apelează la incinerare în urma unui deces este într-o continuă creștere. Situația este întâlnită mai ales în rândul persoanelor care nu pun atât de mult preț pe tradițiile creștine.
Cu ce este mai deosebită incinerarea spre deosebire de clasica înmormântare? Ei bine, în cazul incinerării, familiile pot păstra vie amintirea persoanei decedate cu ajutorul urnei de cenușă, ceea ce pentru unele persoane este foarte important. Totodată, anumite persoane își pot manifesta dorința ca după deces cenușa să fie împrăștiată într-un loc mult îndrăgit de către acestea.
Astfel, atunci când apare discuția pe tema modului în care se marchează decesul unei persoane, ar trebui ca dorințele persoanei decedate să fie puse în prim plan, mai ales dacă acestea au fost manifestate în timpul vieții. Și chiar dacă pot exista destul de multe voci negative în legătură cu incinerarea, această opțiune nu trebuie ignorată, ci dimpotrivă. Incinerarea nu necesită la fel de mult spațiu în cimitire, amintirea persoanei decedate poate fi păstrată într-un mod mai apropiat și totodată poate fi privită ca pe un mod de a păstra amintirea vie, oferind posibilitatea de a împrăștia cenușa într-un râu, astfel încât persoana decedată să rămână mereu printre noi.
Dacă ai nevoie de sprijinul unei agenții de servicii funerare, indiferent de modul în care ai ales să conduci persoana decedată pe ultimul drum, ne poți contacta oricând și vei beneficia de tot sprijinul necesar!