Skip to main content

Cum procedez in caz de Deces la Spital?

In urmatoarele randuri iti vom explica cum trebuie sa procedezi in cazul in care persoana a decedat la spital, din mometul in care esti anuntat la telefon de catre personalul medical si pana la slujba de inmormantare.

1. Anuntul decesului.

In momentul in care persoana a decedat, asistenta de la spital te va suna si te va anunta ca s-a produs inevitabilul. Decedatul, dupa ce a stat inca doua ore in salon (asta este procedura) va fi transportat la morga unde va fi introdus in camera frigorifica pana cand vei putea ajunge la spital pentru a demara procedurile legate de eliberarea Actului de Constatare al Decesului. Este important sa sti ca in tot acest timp nimeni nu va interveni in nici un fel asupra persoanei decedate.

Daca din anumite motive, ziua urmatoare, nu poti sa ajungi la spital, nu este nici o problema, persoana decedata va ramane la morga pana cand te vei putea prezenta pentru procedurile de eliberare a decedatului.

2. Ce fac dupa ce am fost anuntat de Deces?

Ai primit telefonul de la spital sec, precum ca persoana draga a decedat in cursul zilei si ti se spune ca ziua urmatoare va trebui sa te prezinti spital cu actele si cu hainele.

Un prim pas indicat dupa ce te linistesti putin in urma socului, ar fi sa iei legatura cu o firma de pompe funebre La marea majoritatea a acestor firme exista program Non Stop, astfel ca nu este nicio problema sa suni, indiferent de ora. Personalul firmei te va indruma pentru pasii urmatori si vei putea stabili toate detaliile pentru inmormantare.
Discutia se poate desfasura, fie telefonic, fie prin intermediul aplicatiei WhatsApp, disponibila pe website-ul firmei. Avantajul conversatiei pe WhatsApp este ca este retinuta conversatia, astfel incat sa o aveti mereu la indemana. Desigur ca se poate efectua aceasta discutie si la sediul firmei pentru un plus de incredere.
Pe langa partea de Consiliere Funerara oferita gratuit de catre personal, vei putea cosulta si oferta de Pachete Funerare  precum si alte servicii conexe ce iti pot fi oferite.

3. Locul de Veci

Urmatorul pas este gasesti actele locului de veci, in caz ca exista unul deja achizitionat, in caz contrar trebuind sa cumperi unul ori sa soliciti unul gratuit.
Personalul firmei funerare alese te poate consilia si in aceasta privinta, ajutandu-te sa depasesti acest moment.

3. Ridicarea Persoanei Decedate de la Spital

Ziua urmatoare decesului te poti prezenta la spital incepand cu ora 08.30 maxim 09.00, avand urmatoarele acte la tine:

  • C.I. decedat/a original si copie
  • Certificat nastere si casatorie decedat/a original si copii,  sau declaratie pe propria raspundere in cazul in care nu le-ai gasit (cerere tip la ghiseu)
  • C.I. ruda, original si copie
  • Acte de stare civila ruda care sa ateste gradul de rudenie  – copii
  • Haine complete

In functie de spital, va trebui sa va mergi direct la morga (este cazul Spitalului Universitar) sau, de cele mai multe ori, la sectia unde a fost internata persoana decedata.

Aici vei lua legatura cu asistenta sefa, care o sa te puna sa completezi o cerere de scutire de necropsie. O completezi daca nu ai dubii in privinta cauzei decesului, in caz contrar nesemnand-o, persoana decedata va fi preluata de catre INML unde i se va face ulterior autopsia.

Semnand cererea de necropsie vei fi de acord cu cauza decesului stabilita la spital si vei accepta operatia de imbalsamare.  Aceasta NU presupune autopsie, intrucat nu exista dubii.

Din momentul in care completezi si semnezi cererea si pana in momentul in care asistenta va reveni la cu ACTUL DE CONSTATARE AL DECESULUI, trec de obicei 2 – 3 ore, ceea ce inseamna ca vei avea acest act cel mai devreme ora 10.30 si cel mai tarziu ora 12.00.

Cu Certificatul Constatator al Decesului vei merge impreuna cu asistenta la morga, unde, in prima faza, va trebui sa identifici (recunosti) persoana decedata. Vei preda hainele cu care va fi imbracata persoana decedata imbalsamatorilor, ei urmand sa parafeze Certificatul de Constatare, iar apoi sa faca toaletarea si imbalsamarea. Acestia iti vor spune cat vor dura operatiunile si la ce ora va fi gata persoana decedata, astfel incat sa poata fi ridicata de firma de servicii funerare aleasa de tine.

Vei anunta firma de ora stabilita, iar apoi vei merge la Starea Civila sau Primaria sectorului de pe raza spitalului, si NU la cea unde acesta avea domiciliu, cu urmatoarele acte

  • C.I. decedat/a original si copie
  • Certificat nastere si casatorie decedat/a original si copii sau declaratie pe propria raspundere in caz ca nu le-ai gasit (cerere tip la ghiseu)
  • C.I. ruda original si copie
  • Acte de stare civila ruda care sa atestete gradul de rudenie – copii
  • Certificat de constatare al decesului original si copie de la spital ( sa faci o copie, deoarece originalul o sa ramana la starea civila)

In baza acestor acte ti se va elibera CERTIFICATUL DE DECES in original si ADEVERINTA DE INHUMARE (adeverinta de inhumare va ramane in original la cimitir), apoi cu aceste acte, plus actul de concesiune al locului de veci, va trebui mergi la cimitir. Aici vei lua legatura cu adiministratorul cimitirului unde vei achita intai o factura de inmormantare, urmand ca apoi sa mergi cu acesta pentru a identifica locul de veci. Daca ai cripta se va da capacul la  o parte si se va inspecta starea cavoului (daca sunt placile de beton, daca trebuie varuit etc.) Daca ai in schimb loc de pamant, dupa identificare va trebui sapata contra cost, groapa.

4. Depunerea la Capela si Inmormantarea

Daca persoana decedata este depusa direct la capela cimitirului se va achita taxa in contul administratiei cimitirului, totodata ti se va da numarul de telefon al preotului care va oficia slujba de inmormantare direct in capela cimitirului. Detaliile le stabilesti cu preotul dupa slujba de stalpi care va avea loc in dupa amiaza.

Daca persoana decedata va fi depusa la capela unei biserici de unde apartinea decedatul ( biserica din cartier) taxa de capela va fi achitata bisericii.

Preotul de la biserica va oficia slujba de stalpi si apoi va stabili cu tine ora slujbei de inmormantare. Dupa ce slujba se va sfarsi preotul te va insoti la cimitir unde va face  VESNICA POMENIRE, ulterior mergand la restaurant (daca ai pomana la restaurant) sa citeasca bucatele si sa sfinteasca pachetele care trebuiesc impartite. Daca nu ai masa la restaurant preotul o sa sfinteasca totul la groapa si ulterior fiecare va merge acasa cu un pachet alimentar.

4. Ce face Firma Funerara?

Se deplaseaza la morga spitalului cu sicriul ales de tine, aseaza persoana decedata in sicriu si apoi o duce la capela indicata de catre tine, impreuna cu Pachetul de Priveghi si de Slujba de Stalpi.

Se prezinta Actul de Imbalsamare si de Depunere la Capela luat de la morga responsabilului bisericii, pentru a se permite depunerea in capela.

Se prezinta cu min 30min inainte de inceperea slujbei de inmormanatre, anuntate de catre tine in prealabil,  pentru a avea timp sa aranajeze tot ce trebuie, astfel incat slujba sa inceapa si sa se deruleze in conditii optime si nu pe fuga.

Aduc tot ce trebuie pentru slujba de inmormantare, prosoape mari si mici, batiste, pomineti ,colive , colaci etc. totul pana in cel mai mic detaliu

In momentul in care slujba incepe prosoapele mari cu lumanari groase vor fie aprinse si inmanate preotului si dascalului, ulterior lumanarile batistelor vor fi aprinse si impartite impreuna cu pominetii persoanelor participante la slujba.

Cand slujba va fi aproape de final si se va auzi clopotul, participantii la inmormantare o sa isi poata lua ramas bun de la persoana decedata. In acest timp personalul firmei de servicii funerare elibereaza masa de la capataiul persoanei decedate, pune prosoape la masini, transporta la masina coroanele, florile, crucea si capacul, iar apoi scot sicriul si il introduc in masina mortuara pentru a fi transportat la cimitir.

In cazul in care capela nu se afla in incinta cimitirului, se va forma un cortegiu funerar in frunte cu masina in care se afla preotul si cosul cu colive, urmata de masina funerara si apoi toate celelalte masini

Pentru cazul in care capela se afla in incinta cimitirului, manipularea sicriului va fi facuta de catre personalul cimitirului (groparii) inclusiv transportul cu masinuta electirca a cimitirului pana la groapa si implicit inhumarea propriu zisa.

La groapa o sa se mai faca inca o data vesnica pomenire, se va turna vin peste coliva, se va turna in sicriu si in groapa amestecul de vin si vin cu ulei si, ulterior, o coliva va trebui pusa in pahare de unica folosinta si impartita participantilor la inmormanare. In unele locuri exista si obiceiul impartirii a colacului, adica se rupe painea si se da impreuna cu paharul de coliva oamenilor prezenti.

5. Situatii Exceptionale

  1. In cazul in trec mai mult de 72 de ore si nu te prezinti, ori te prezinti insa nu ai apucat sa scoti Certificatul de Deces in original si Adeverinta de Inhumare, va trebui sa mergi la Parchetul de pe langa Bucuresti sau Ilfov de unde ti se va elibera o adeverinta, in baza careia poti ridica ulterior Certificatul de Deces in original si Adeverinta de Inhumare de la starea civila de pe raza sectorului unde se afla spitalul nu de unde avea domiciliul persoana decedata.
  2. Daca in termen de 30 zile nu te prezinti la spital, o echipa din cadru INML va veni si va ridica decedatul ducandu-l la morga institutiei, unde, dupa un timp, daca in continuare  nu se prezinta nimeni, va fi inmormantat din oficiu la Cimitirul Straulesti 2.
  3. Daca familia nu doreste ca decedatul sa fie imbalsamat, acesta se va putea depune la capela, insa numai cu capacul inchis (sigilat)
  4. De asemenea, daca familia nu doreste ca decedatul sa fie imbalsamat, trebuie ca locul de veci sa se afle la o distanta de maxim 30km fata de capela, in caz contrar, daca distanta este mai mare de 30km trebuie in mod obligatoriu ca sa fie imbalsamat.
  5. Daca persoana decedata este suprapoderala (depaseste 120kg) ori este foarte inalta, trebuie neaparat precizat acest aspect firmei de pompe funebre intrucat va necesita un sicriu special de tip XL sau XXL. Este indicat sa estimezi cat mai exact greutatea si/sau inaltimea persoanei decedate,  pentru a evita situatii in care personalul firmei de pompe funbre se prezinta la morga spitalului si acolo sa constate ca persoana este mai mare decat s-a spus initial, existand astfel riscul ca sa nu mai fie timp pentru schimbarea sicriului, iar ridicarea sa fie amanata pentru a doua zi. Este obligatoriu ca administratorul cimitirului sa stie si el acest lucru pentru a nu avea surpriza neplacuta sa nu incapa sicriul in cavou.
    O problema similara apare si la sicriele de tip Boston (cele americane) in 99% dintre cazuri acest sicriu nu intra in groapa care este betonata conform standardelor sicrielor obisnuite, deoarece are niste dimensiuni atipice. Daca totusi se doreste un sicriu de tip Boston se poate opta pentru sicriele de tip President ce sunt produse la noi in tara si sunt facute dupa standardele criptelor autohtone.
× Cum te putem ajuta?