Buna ziua!

În primul rând doresc sa ma prezint, ma numesc Alexandru Costin si sunt persoana care deține aceasta companie. Am luat decizia de a scrie singur acest articol din cauza ca nimeni nu știe mai bine ca mine ce intrebari se pun cand o persoana ma suna pentru a afla detalii despre momentul cel mai greu care urmează să se întâmple. Stiu ca ma majoritatea persoanelor refuză să creadă că inevitabilul se va întâmpla și uneori le vine greu sa ia legatura cu o firma de pompe funebre.

 

 

În următoarele rânduri va voi detalia cât mai complet ce trebuie facut pentru a nu intra in panica in momentul in care o persoana draga vouă va trece în neființă.

  1. Dacă persoana respectivă a decedat si are antecedente medicale ca a suferit de o anumită boala(deține acte doveditoare in acest sens) este inutil să mai anuntati salvarea sau poliția deoarece ei nu au competenta necesară sa ELIBEREZE CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI. Pentru a intra în posesia acestui act MEDICUL LEGIST sau MEDICUL DE FAMILIE are competenta necesara sa il elibereze. În unele cazuri extreme, medicii de pe ambulanță va eliberează unul dupa 24 ore, timp în care trebuie să stați cu persoana decedate în casa nefiind posibilă imbalsamarea deoarece lipseste acest act. Dupa cum prea bine stiti aceleași lucru se intampla si in cazul medicului de familie care nu se va deplasa la dvs la domiciliu sa constate decesul punandu-va sa va deplasati la cabinetul acestuia chiar dacă acest lucru este ILEGAL ,el având datoria sa vada cu ochii lui ca persoana a decedat. In concluzie in cazul in care aveti un deces sunați la firma de pompe funebre.

 

  1. Dacă persoana a decedat si nu suferea de nici o boala, daca l-ați găsit mort in casa sau aveti vreo suspiciune in privinta morții sau mai rau are semne de violență pe corp sau are până în jurul vârstei de 60 de ani se anunță imediat POLIȚIA apoi aceștia sau dvs anuntati mai departe AMBULANȚĂ. Dacă va veti afla in aceasta situatie mai neplăcută sa stiti ca MEDICUL DE PE SALVARE va hotărî dacă este un caz INML sau nu. În cazul în care MEDICUL decide ca trebuie dus la INML aceștia împreună cu POLIȚIA vor anunța Serviciul de Medicină Legală care se va deplasa la domiciliu împreună cu persoane abilitate care va vor lua declaratii iar în cele din urmă vor ridica necesarul si il vor duce la INML. In acest caz CERTIFICATUL CONSTATATOR  AL DECESULUI va fi eliberat de care INML. În cazul în care MEDICUL decide ca nu este o moarte suspectă va puteti adresa firmei de servicii funerare. În concluzie daca va confruntați cu o moarte suspectă nu atingeti persoana decedata si  anuntati imediat POLIȚIA.

 

  1. După ce luati legatura cu o firma de servicii funerare aceștia au obligația să trimită o masina specială de recuperare decedați sa ridice corpul intr-un sac special sau intr-un sicriu special de recuperat decedați sa il duca la o sala special amenajată pentru pregătirea corpului de a fi dezinfectat, imbalsamat apoi toaletat si in cele din urmă cosmetizat si îmbrăcat. Aceasta procedura este imperativ necesară conform noilor norme funerare. În momentul când personalul firmei ajunge la domiciliul dvs ar fi bine sa pregatiti hainele si actele doveditoare de boala suferita de persoana respectiva. RECOMAND DIN TOATA INIMA chiar daca este greu sa va duceți si dvs sa vederi unde va duc persoana draga voua deoarece majoritatea nu dețin aceasta sala chiar daca legea prevede acest lucru.Apoi dupa tot acest proces persoana poate fi depusă la capela in baza certificatului de imbalsamarea eliberat de MEDICUL nostru sau daca nu se poate face depunerea in acel moment trupul se păstrează la frigider până când familia își dă acordul sa fie transportat la capela.

 

  1. ACTUL DE DECES SI ADEVERINȚA DE INHUMARE CONFORM NOILOR NORME se scot NUMAI de FAMILIE sau APARTINATORII persoanei decedate de la OFICIUL STĂRII CIVILE ATENTIE DE PE RAZA SECTORULUI SAU Ă LOCALITĂȚII UNDE Ă SURVENIT DECESUL NU LA OFICIUL STĂRII CIVILE DE CARE APARȚINE SAU LA SECTORUL DIN CARTEA DE IDENTITATE. SINGURA POSIBILITATE CA O FIRMA SA VA SCOATĂ DECESUL IN ORIGINAL DE LA OFICIUL STĂRII CIVILE ESTE SĂ ÎI FACETI O PROCURA NOTARIALA. In cazul in care familia ni deține un mijloc de transport sau din diferite motive nu se poate deplasa va putem ajuta cu o masina care sa va duca la Starea Civila.

 

 

Actele necesare pentru declararea DECESULUI sunt:

 • Certificatul CONSTATATOR in original care VA RĂMÂNE LA STAREA CIVILA
 • Cartea de identitate a decedatului in original si copie
 • Certificatul de nastere si căsătorie in original si copie
 • Cartea de identitate a persoanei care declara decesul
 • Acte care să ateste gradul de rudenie( nastere căsătorie testament)
În 15minute ofițerul Stării Civile va v-a elibera CERTIFICATUL DE DECES SI ADEVERINȚA DE INHUMARE.

 

 1. După ce aveti Actul de Deces si Adeverința de Inhumare recomandat ar fi sa va duceți la cimitir sa rezolvați cu administratorul cimitirului detaliile inhumarii. SA AVETI ACTUL DE CONCESIUNE al gropii si ar fi bine sa fie si PERSOANA TITULARA a acestuia. Dacă sunt mai multe persoane titulare au obligația să se prezinte si ele sa daă o declarație ca sunt de acord sa se faca inhibarea. ÎN CAZUL ÎN CARE NU AVETI LOC DE VECI SE POATE LUA UNUL GRATUIT DE LA ADMINISTRAȚIA CIMITIRELOR DIN CADRUL INML IN INCINTA CREMATORIULUI DE LA VITAN BARZESTI. ATENTIE NUMAI LOCUL DE PĂMÂNT ESTE GRATUIT PLATA SAPATULUI GROPII SE ACHITA SEPARAT SI ESTE INTRE SUMA DE 700-1000LEI. ACESTE LOCURI SE POT LUA NUMAI DUPA CE AVETI CERTIFICATUL DE DECES NU CU O ZI SAU O LUNĂ ÎNAINTE DEOARECE ACESTEA SE ACORDĂ NUMAI DUPA CE PERSOANA MOARE.

ACTE NECESARE PT OBȚINEREA ACESTEIA:

 • Certificat de deces original
 • Adeverința de INHUMARE originală
 • Cartea de identitate a persoanei solicitate
 • Cerere tip de la ghișeu

În urma acestui demers persoana de la ghișeu va trece pe spatele adeverințe de INHUMARE repartiția aferentă cimitirului ales.

Va puteti alege 3 cimitire

 1. Cimitirul Bucuresti vest ( pe centura intre Carrefour Militari si Domnești )
 2. Cimitirul Metalurgiei din Berceni
 3. Cimitirul Străulești ( pe centura între Chirilă si Otopeni)

În speranța că v-am putut fi de folos va doresc sa cititi acest text cu atentie daca nu doriti sa luati contact direct cu o  persoana din cadrul firmei pe care o conduc.

Va doresc sanatate!