Evoluția tehnologiei dar și dorința de a satisface în detaliu nevoile clienților au influențat dezvoltarea domeniului de servicii funerare. Au apărut noi metode mai performante de îmbălsămare, mai eficiente și totodată mai complexe.
Din neferecire, în viață există momente frumoase dar și momente dificile, precum acelea în care pierdem o persoană foarte apropiată nouă. În astfel de momente, suntem obligați să urmăm anumite proceduri și tradiții pentru organizarea înmormântării. Serviciile de pompe funebre se dovedesc a fi de mare ajutor în aceste momente dificile.
Unul dintre procedeele de pregătire a persoanei decedate pentru înmormântare este îmbălsămarea sa. Procedeul de îmbălsămare este diferit acum față de modul cum era realizată la început. Acum, tot mai des îmbălsămarea este realizată folosind o tehnică numită tanatopraxie.
Funerare Alexandru detine o sala de pregatire decedati autorizata si avizata in care specialistii certificati in imbalsamare decedati se ocupa cu dedicatie si profesionalism in implementarea tehnicilor de tanatopraxie.
Despre tanatopraxie – ce presupune?
Tanatopraxia este un procedeu foarte complex folosit pentru a conserva corpurile neînsufleține. Ce presupune acest procedeu?
- În primul rând este realizată o igienizare a corpului iar mai apoi este întârziată tanatomorfoza. Tot în procedeul de tanatopraxie sunt incluse și măsuri de aseptizare dar și de rehidratare. Astfel, corpul persoanei decedate va avea un aspect natural, fiind prevenit astfel aspectul neplăcut lăsat de trecerea în neființă.
- Totodată, se urmărește relaxarea fizionomiei feței, cu scopul de a elimina orice semn lăsat de suferința resimițită de cele mai multe ori înaintea morții. Astfel, persoana decedată va avea o imagine decentă a somnului cel de veci.
- Dacă familia cere acest lucru, poate fi realizată și cosmetizarea persoanei decedate, tot cu scopul de a ascunde orice aspect neplăcut lăsat de durerea trăită înainte de deces.
- Unele accidente pot fi foarte dure, iar în urma lor corpurile pot suferi mult. În acest caz poate fi folosit un procedeu de reconstrucție a corpului, în cazul în care este necesar.
- Trebuie precizat faptul că tanatopraxia trebuie realizată urmând normele legale, deci în locuri special amenajate, precum laboratoarele care să respecte cele mai recente normele legislative europene. Există însă și posibilitatea de a utiliza această tehnică și la domiciliu, doar dacă acest lucru este cerut de către familia îndurerată.
- De asemenea, pentru a obține aceste rezultate, este necesară utilizarea unor produse calitative care să dispună de un aviz emis de Uniunea Europeană. Totodată, persoana care realizează acest procedeu nu poate fi o persoană oarecare, ci necesită cunoștințe avansate în domenii precum anatomia sau microbiologica.
- Tanatopraxia este utilă deoarece astfel persoana decedată va putea avea un aspect demn, pentru a rămâne în memoria tuturor celor care participă la ceremonia de înmormântare la fel ca în vremurile când era în viață.
Istoria tanatopraxiei
Tanatopraxia este o metodă de îmbălsămare nu chiar foarte nouă, aceasta fiind utilizată pentru prima oară în Franța. Totuși, procedeele de îmbălsămare profesională au fost folosite în premieră în Statele Unite ale Americii în anul 1882, în Cincinati.
Anul 1963 a fost marcat de înființarea Institutului Francez de Tanatopraxie de către Jaques Marette, Andre Chattilon si de Robert Lepine. La început s-au lovit de foarte multe reacții nu foarte plăcute, mai ales din partea firmelor de pompe funebre. Totuși, încă din primul an a existat o cerere consistentă pentru îmbălsămări profesionale. Tot cererea foarte mare a fost motivul pentru care aceștia au înființat apoi o școală de specilitate în anul 1966, cu susținerea Ministerului Sănătății.
Ceva mai târziu, în anul 1984, a fost fondat Consiliul Național de Studiu și Cercetare al Tanatopraxiei. Acesta a contribuit foarte mult la îmbunătățirea serviciilor de îmbălsămare, care totodată a luptat și pentru a preveni practicile ilegale a tanatopraxiei.