Pasul 9. Locul de Veci
In urma declararii decesului la starea civila sau a Primariei de pe raza careia s-a produs tragicul eveniment e bine sa va indrepti catre cimitirul unde ai locul de veci. Trebuie sa te prezinti cu urmatoarele acte la administratia acestuia:
- C.I. ruda original si copie
- Certificat Deces original si copie
- Adeverinta de Inhumare original ( ramane la cimitir )
- Actul de Proprietate al locului de veci
In baza acestor acte administratorul cimitirului o sa identifice locul pe care il detii (loc de pamant sau cavou) si, in functie de acesta o sa te puna sa achiti factura pentru sapat/deshumat/ridicare capac cripta/igienizare, dupa care va merge cu tine pentru identificarea locului. In cazul in care depunerea decedatului se face la capela cimitirului va trebui sa achiti si contravaloarea acesteia pe zi si o sa ti se dea numarul de telefon al preotului, pentru a putea stabili cu acesta ziua si ora inmormantarii. Acest lucru se face de obicei cand acesta vine si oficiaza slujba de stalpi . E bine sa anunti ulterior firma de pompe funebre ora inceperii slujbei de inmormantare, pentru ca aceasta sa vina cu 30 de minute inainte si sa aranjeze tot ceea ce este necesar pentru procesiunea funerara.
In cazul in care nu detii loc de veci, exista doua variante :
Sa le luam pe rand,
Daca doresti sa cumperi un loc de veci, vei putea alege orice locatie cu conditia sa gasesti locuri disponibilite. Se va achita contravaloarea locului de veci propriu zis , de ex. 3000lei, la care se adauga contravaloarea facturii de inmormantare, sa zicem 2000lei. Avantajul in acest caz il constituie considerentele pe baza carora ai cumparat locul de veci (aproape de domiciliu, acces facil, etc ) si posibilitatea de a-l vinde oricand doresti.
Daca insa te aflli in situatia in care nu detii suficienti bani la momentul respectiv, e bine sa sti ca poti beneficia de un loc de veci gratuit, oferit de catre stat. Il poti obtine de la Administratia Cimitirelor din cadrul Institutului Mina Minovici, mai exact intrarea din spate de langa Crematoriu. Aici trebuie sa te prezinti cu urmatoarele acte:
C.I. ruda original si copie
- Certificat de Deces original si copie
- Adeverinta de Inhumare original si copie
- Cerere tip completata pe loc
In baza acestor acte si a cererii facute o sa ti se ofere un loc de veci gratuit in una dintre cele doua locatii disponibile:
- Cimitirul Straulesti 2
- Cimitirul Bucuresti Vest
Dupa ce ai ales varianta convenabila pentru tine, doamna de la ghiseu o sa treaca pe spatele adeverintei de inhumare numarul repartitiei si, ulterior, trebuie sa te duci direct la cimitir pentru a achita doar factura de inmormantare, asta inseamnand ca ati scutit 3000lei .
ATENTIE!
Locul de veci gratuit se obtine numai dupa ce decesul a survenit si aveti actele de mai sus, altfel NU!
Acest lucru constituie un mic dezavantaj pentru ca in acele momente esti nevoit sa alergi prin tot orasul pentru a-l putea obtine, insa in situatia in care orice banut conteaza, acest lucru nu mai pare atat de rau. Un alt mic dezavantaj il constituie faptul ca nu ai decat doua variante de cimitire la dispozitie, iar acestea pot fi mai greu accesibile cu mijloacele de transport in comun sau foarte departe de locul tau de domiciliu.