Skip to main content

Dupa trecerea in nefiinta a unei persoane corpul continua sa interactioneze cu mediul inconjurator, ceea ce poate duce spre putrefactie, iar in interiorul organismului au loc diferite procese de descompunere. Pentru a impedica, respectiv incetini aceste procese, s-a apelat la o anumita tehnica, denumita si proces de imbalsamare.

Este imbalsamarea o tehnica recent descoperita?

Intregul proces de imbalsamare decedati este unul deloc nou. Aruncand o scurta privire in decursul istoriei vom observa faptul ca imbalsamarea a fost integrata de foarte mult timp in randul actiunilor efectuate dupa ce survine moartea unei persoane.

Cel mai popular exemplu este cel ce vine din Egiptul Antic, civilizatie ce a pus bazele acestui proces. Probabil va intrebati de ce? Ei bine, acestia considerau ca pentru a trece pe lumea cealalta corpul unei persoane trebuie sa ramana intact, in felul acesta reusind sa experimenteze si sa puna in practica cu succes imbalsamarea.

Stiati ca aceasta tehnica nu s-a regasit doar in cultura egipteana, cu celebrele mumii ale regilor, ci se mai stiu exemple, intr-adevar mai putin cunoscute, cum ar fi mumiile din cultura incasa sau cele ce apartin Dinastiei Han, din China?

istorie tehnica imbalsamarii

Mai apoi, odata cu trecerea timpului, incepand din Evul Mediu si continuand mai apoi cu perioada Renasterii, imbalsamarea incepea sa devina un proces din ce in ce mai folosit, mai ales in cazul nobililor.

In principal, procesul de imbalsamare avea specific 4 etape:

  • Etapa de igienizare;
  • Etapa de conservare;
  • Etapa de prezentare;
  • Etapa de prezervare;

In prezent acest proces este folosit in marea majoritate a cazurilor, nemaiavand doar un aspect strict religios, ci a reusit sa se dezvolte in urma numeroaselor cercetari si studii efectuate, astfel incat sa fie cat mai eficient.

 

 

Ce inseamna efectiv imbalsamarea?

S-a inteles motivul pentru care se recurge la acest proces de imbalsamare decedati, insa cum se realizeaza efectiv este la fel de important.

Ei bine, imbalsamarea inseamna, in mod concret, introducerea unor substante fluide in interiorul corpului. Acestea au rolul de a stabiliza structura tesuturilor si in acelasi timp le face sa nu fie consumate de bacteriile ce se regasesc pe suprafata acestora si care sunt intr-un numar foarte mare.

substante imbalsamare

Etapele procesului de imbalsamare

Este foarte important de inteles faptul ca acest proces de imbalsamare este unul complex si nu poate fi realizat de o persoana fara sa aiba cunostinte in acest domeniu. Cu alte cuvinte, imbalsamarea poate fi realizata doar in mod profesionist.

Prima etapa este cea in care sunt injectate in sistemul circulator diferite substante chimice, cu rol in dezinfectare. Mai apoi se indeparteaza fluidele din organism.

imbalsamare

 

Dupa ce au fost realizate aceste procese se va continua cu spalarea corpului, igienizarea avand dupa cum se observa un rol foarte important. Este important de mentionat ca spalarea persoanei decedate se realizeaza doar cu o substanta antibacteriana, astfel incat sa aiba cele mai bune rezultate.

Practic, intreaga lupta si scopul procesului de imbalsamare este ca bacteriile sa nu se dezvolte si sa inceapa sa consume din respectivul corp al persoanei lipsite de viata.

Nu in ultimul rand, alaturi de procesele de imbalsamare si igienizare trebuie sa se realizeze si etapa de cosmetizare. In cadrul acesteia, corpul este aranjat, se foloseste ceara sau machiaj, iar in cazul unui barbat acesta va fi barbierit, tuns, astfel incat sa se ofere un aspect cat mai ingrijit. In felul acesta se va reflecta onoarea pe care o merita persoana respectiva.

Ca idee de final, este importat sa se inteleaga faptul ca imbalsamarea este realizata de foarte mult timp, pornind de la aspectul religios si devenind o practica des intalnita in prezent. De asemenea, aceasta trebuie sa fie realizata de un profesionist, iar totodata trebuie sa se realizeze intr-un spatiul special amenajat. In urma acestor etape premergatoare inmormantarii se va pastra cat mai bine corpul persoanei ce a trecut in nefiinta si i se aduce respectul cuvenit.

× Cum te putem ajuta?