Decesul unei persoane apropiate este o situație foarte dificilă, iar asta deoarece sentimentele de tristețe și de durere pe care le resimți în astfel de momente sunt copleșitoare. Cu toate acestea, oricât de dificil ar fi să treci printr-o astfel de situație, va fi necesar totuși să te ocupi de organizarea unei ceremonii de înmormântare.

Aceasta este datoria rudelor și a apropiaților persoanei decedate, așa că nu putem fugi de această responsabilitate.

Situația este cu atât mai dificilă atunci când decesul are loc în afara țării, caz în care va fi necesară repatrierea persoanei decedate.

Din câte probabil știi deja, această procedură este foarte complicată. Nu numai că implică multă birocrație, dar totodată costurile pentru repatriere pot fi foarte mari.

Dat fiind faptul că o mulțime de români lucrează în străinătate, se întâmplă tot mai des să fie necesară repatrierea unei persoane decedate. Prin urmare, apare următoarea întrebare: care sunt documentele necesare pentru repatrierea unei persoane decedate?

Ne-am decis să scriem un articol pe acest subiect, așa că sperăm că îți va fi de ajutor! Continuă să citești articolul nostru pentru a afla răspunsul pe care îl cauți.

Documente necesare pentru repatrierea decedaților

În cazul în care treci printr-o astfel de situație delicată și îți dorești să afli care sunt documentele necesare pentru a repatria corpul unei persoane decedate în străinătate, am pregătit noi o listă cu documente pe care va trebui să le pregătești.

Iată care sunt acestea:

  • Certificatul de deces. La fel precum în cazul obținerii ajutorului de înmormântare, și la repatriere certificatul de deces joacă un rol foarte important. Acesta va fi emis de către autoritățile medicale competente din țara unde a avut loc decesul și reprezintă un pas important în procesul de repatriere.
  • Documentele legale dar și autorizațiile necesare pentru efectuarea transportului. Mai apoi, va trebui să te asiguri că ai toate permisiunile necesare de la autorități pentru a putea transporta trupul persoanei decedate până în țară.
  • Actul de identitate al persoanei decedate. Indiferent că este vorba despre cartea de identitate sau despre pașaport, aceste documente sunt importante pentru ca verificarea identității să poată fi efectuată.
  • Pașaportul mortuar. În cazul repatrierilor, pașaportul mortuar este unul dintre cele mai importante documente de care ai nevoi. Acesta va facilita transportul internațional și include detalii despre traseul care urmează a fi efectuat.
  • Certificatul de îmbălsămare. Pentru ca repatrierea să poată avea loc, este necesară respectarea mai multor condiții de igienă și conservare. Prin urmare, va trebui să obții un certificat de îmbălsămare.
  • Extrasul de deces. În final, vei avea nevoie și de un extras de deces multilingv, astfel încât să nu fie necesară traducerea tuturor documentelor pentru fiecare țară traversată.

Acestea sunt, așadar, documentele de care ai nevoie pentru a efectua repatrierea unei persoane decedate. Sperăm că informațiile oferite îți vor fi de ajutor!

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button