Asa cum in viata nu ai parte doar de momente bune, sunt perioade in care traim cu totii situatii mai dificile, cum ar fi de exemplu pierderea unei persoane foarte dragi. In astfel de momente apare un puternic sentiment de mahnire, intristare sau poate chiar dezamagire.
Din pacate, astfel de situatii sunt atat neprevazute, dar si de neevitat si din acest motiv este foarte important sa intelegi cum se manifesta psihicul in astfel de momente, ce impact are acesta asupra fizicului si cum vor trece acestea.
Despre aceste sentimente
Pentru inceput este important de stiut faptul ca aceste sentimente de mahnire si dezamagire nu pot aparea doar in situatia unui deces ci sunt chiar destul de des intalnite in viata unei persoane si in alte momente, precum iesirea la pensie, pierderea unei prietenii sau divortul, decesul unui animal de companie ori pierderea sanatatii.
Fiecare dintre aceste situatii poate aduce o profunda stare de tristete sau chiar si de furie, fiind recunoscute in mod oficial anumite stadii de mahnire, asta in urma numeroaselor cercetari efectuate de catre psihologi. Care sunt acestea? Ei bine, ti le voi prezenta pe scurt in ideea urmatoare:
Negarea
Aceasta este prima etapa a mahnirii si coincide cu acea stare de soc in urma pierderii unei persoane care a fost apropiata. Exista un amplu sentiment de ireal si negare a realitatii.
Furia
Urmatorul stadiu poate fi unul in care se manifesta un sentiment de furie, de cele mai multe ori fiind unul lipsit de logica dar asta vine de la nevoia omului de a gasi o justificare pentru tot ceea ce se intampla in viata lui si a celor dragi din preajama sa.
In cele mai multe cazuri acest sentiment de furie este adresat divinitatii sau poate chiar medicilor care nu au resit sa mai salveze persoana iubita.
Negocierea
Dupa ce dispare acea stare de furie se incearca inlaturarea acestor momente de mahnire si apare asa zica etapa de negociere. In aceasta persoana incearca sa scape de aceste sentimente, sa le faca sa dispara sau sa se puna in situatia „cum ar fi fost daca nu s-ar fi intamplat”.
Depresia
Acest stadiu este unul dintre cele mai periculoase, fiind unul in care toate aceste sentimente se revarsa si reflecta asupra propriei tale persoane. Te vei simti neputincios, incapabil sau lipsit de motivatie.
Acceptarea
Cand se ajunge la acest nivel inseamna ca totul incepe sa revina la normal, sa se inteleaga faptul ca astfel de momente sunt inevitabile si sa se vada realitatea din jur cu adevarati ochi. Insa, desi nu este obligatoriu sa se treaca prin toate aceste etape, este important sa stii ca pentru a ajunge la stadiul de acceptare va trebui sa treaca ceva timp si e necesar sa ai rabdare.
Cu alte cuvinte, lasa timpul sa spele acest sentiment de mahnire sau dezamagire.
Totodata, este foarte important de stiut ca aceasta stare psihica poate avea un impact semnificativ asupra corpului tau, fiind de cele mai multe ori intalnite senzatii de oboseala si greata, lipsa apetitului sau insomnii.
Ca idee de final, trebuie sa intelegi ca astfel de momente sunt normale, e absolut firesc sa fii intristat, mai ales daca persoana decedata a fost una foarte importanta pentru viata ta, insa trebuie sa vezi mereu realitatea, sa fii puternic si sa ai rabdarea pentru a putea trece peste astfel de momente.