Inca din cele mai vechi timpuri ritualurile funerare au avut loc sub diferite forme. Daca vikingii construiau sicrie fastuoase care apoi le lasau sa pluteasca pe mare, egiptenii construiau piramide gigantice si practicau mumificarea, stramosii nostri isi ingropau decedatii imbracati in haine noi, crezand ca spiritele nu ii vor mai recunoaste si ii vor lasa sa treaca in liniste spre lumea de apoi.
De aici, obiceiurile funerare au continuat sa se dezvolte neincetat pana in zilele noastre, atingand cele mai inalte standarde in conformitate cu legile si normele in vigoare.
Serviciile funerare sunt o industrie relativ noua in Romania insa au avut o evolutie foarte rapida. Pana la sfarsitul secolului 20, funerariile erau organizate de familie si vecini, si erau tinute acasa, iar transportul decedatilor se facea cu ajutorului carului tras de cai. Odata ce nevoia a fost din ce in ce mai mare, serviciile funerare si-au facut aparitia pentru a elibera familiile indurerate de stresul unei inmormantari.
Antreprenorul de pompe funebre
Antreprenorul de pompe funebre este persoana care se ocupa de intreg serviciul funerar. Aceasta inseamna de la organizarea aranjamentelor florale, pana la comercializarea si transportul sicrielor. Inainte insa de existenta acestuia, sicriele erau facute din lemn de catre un mestesugar care trebuia anuntat din timp, pentru a putea lua masuratorile de rigoare.
De la cosciug la sicriu
Productia sicrielor a evoluat de asemenea foarte mult. Daca inainte principalul material din care erau confectionate era lemnul de brad sau stejar, acum acestea vin sub diferite forme, culori si din diverse materiale precum metal, marmura, lemn de stejar, brad, plop si mahon. De asemenea, au aparut si capacele de sicriu frigorifice care ajuta la conservarea si la incetinirea procesului de degradare a decedatului in zilele calduroase de vara.
Evolutia monumentelor funerare
Monumentele funerare au avut de asemenea o evolutie uriasa. Daca in urma cu un secol existau doar cruci si monumente din lemn sau cel mult din piatra care pretuiau amintirea celor dragi, acum exista monumente din materiale de cea mai buna calitate, care dainuie in timp, precum marmura, granit sau ceramica, de diferite forme si marimi.
Serviciile funerare – un business modern
In ultimii ani serviciile funerare au evoluat atat de mult incat exista posibilitatea de a comercializa sicrie sau alte obiecte funerare prin intermediul internetului. Transportul decedatului se face cu ajutorul dricurilor dotate cu sisteme frigorifice si cu normele de igiena impuse de catre Uniunea Europeana.
Cum alegi o firma de servicii funerare
Avand in vedere ca exista o competitie extrem de mare in domeniul serviciilor funerare, este destul de usor sa alegi o firma daca urmaresti urmatoarele criterii:
- Calitatea serviciilor oferite – prin calitate intelegem pachete funerare cat mai complete, care ajuta la trecerea peste aceste momente dureroase cu usurinta si la eliberarea stresului creat de organizarea inmormantarii;
- Profesionalism – o firma de servicii funerare trebuie sa fie in conformitate cu noua lege funerara si sa respecte normele tehnice si sanitare privind inhumarea, transportul si criteriile profesionale impuse de lege pe care trebuie sa le indeplineasca prestatorii;
- Pret – un aspect foarte important in alegerea unei firme de servicii funerare este si pretul deoarece o inmormantare poate fi destul de costisitoare.
Cum vor arata serviciile funerare in viitor?
Tot mai multe afaceri se indreapta catre mediul online pentru a obtine clienti. La fel se va intampla si cu serviciile funerare. Acestea vor activa la cele mai inalte standarde, oferind servicii de o calitate din ce in ce mai mare, eliminand astfel concurenta care este in continua crestere. Transportul decedatilor se va face cu masini tot mai elegante si cu mai multe dotari, iar serviciile oferite vor oferi din ce in ce mai mult sprijin rudelor indoliate.