Există foarte multe tradiții și obiceiuri pe care le respectăm cu toate că nu știm neapărat ce semnifică acestea. Priveghiul reprezintă un astfel de rit pe care românii îl respectă cu strictețe în foarte multe zone ale țării. Ce simbolizează acesta? Ei bine, este vorba despre despărțirea celor rămași în viață de persoana decedată, înainte ca ea să treacă definitiv în lumea celor morți.
Este greu să pierzi un membru al familiei, iar astfel de momente sunt cuprinse adesea de o tristețe nemărginită. Cu toate acestea, va trebui să te ocupi de pregătirea înmormântării, iar în toate aceste zile de pregătire sunt totodată zile de priveghi.
Priveghiul este așadar un rit de o importanță în rândul creștinilor români. Pentru aceștia, priveghiul reprezintă momentul de despărțire de persoana decedată. Apropiații persoanei decedate au la dispoziție două nopți pentru a-și lua rămas bun, iar în tot acest timp se spune că persoana decedată nu ar trebui lăsată niciodată singură. De ce? Afli din rândurile imediat următoare.
De ce se păzește mortul?
Păzirea mortului este o superstiție ce se păstrează de mult timp. Mai mult decât atât, există un mit conform căruia dacă prin preajma persoanei decedată ar trece un animal, atunci acesta s-ar putea transforma în strigoi.
Totuși, un alt motiv mai credibil este faptul că priveghiul este organizat doar pentru a oferi apropiaților ocazia de a-și lua rămas bun de la persoana la care au ținut atât de mult.
În funcție de regiune, există diferite obiceiuri ce au loc la priveghi. De exemplu, demult se organizau dansuri și chiar jocuri distractive la priveghiul. Altfel spus, priveghiul putea fi asociat destul de ușor cu o petrecere și nu cu un eveniment trist. Ei bine, toate aceste activități erau justificate de dorința de a rămâne treji la petrecere, întocmai pentru ca persoana decedată să nu rămâne singură. Altfel spus, priveghiul mai poate fi privit și ca pe ultima petrecere a persoanei decedate alături de apropiații rămași să o conducă pe ultimul drum.
Jelirea este un alt obicei întâlnit adesea la priveghi. Totuși, jelirea se face – cel mai adesea – doar ca o urmare a suferinței cauzate de deces, fiind deci un sentiment natural, deloc forțat ci mai degrabă o expresie spontană. Se crede însă despre bocetele din timpul funeraliilor că ar avea o strânsă legătură cu cântecele de leagăn, cele din urmă deschizând existența unui om, în timp ce bocetele marchează încetarea vieții.
În final, păzirea mortului reprezintă un ultim moment pe care familia îl poate avea alături de persoana decedată. Iar pentru că această despărțire este atât de grea, nu poate avea loc într-un mod spontan. Mai mult decât atât, organizarea unei ceremonii de înmormântare necesită timp, iar priveghiul oferă acest răgaz.
Dacă timpul te presează și ai nevoie de servicii funerare executate cu profesionalism și calitate, ne poți contacta. Echipa Funerare Alexandru va veni în sprijinul tău cu toate cele necesare pentru a conduce pe ultimul drum persoana pe care tocmai ai pierdut-o.