Pregătirea defunctului este un proces ce implică mai multe etape importante, iar una dintre ele este și îmbrăcarea sa.

Tradiția ne spune clar faptul că persoana decedată trebuie spălată iar mai apoi va fi îmbrăcată numai cu haine noi. Sunt însă și situați în care din punct de vedere financiar, familia răposatului nu o duce prea bine, așa că în astfel de cazuri persoana decedată va fi îmbrăcată cu cele mai bune haine ale sale sau chiar cu hainele pe care acesta le-a îndrăgit cel mai mult. Totuși, este important ca articolele vestimentare să fie bine curățate.

Hainele noi inspiră credință în viața de după moarte precum și începutul unei vieți noi. În plus, se spune că în acest fel mortul se va prezenta curat în fața Judecății lui Dumnezeu.

Sunt multe persoane care obișnuiesc să își pregătească ținuta pentru ziua înmormântării încă din timpul vieții. În acest fel se asigură că vor fi îmbrăcați așa cum și-au dorit. În cazul deceselor neașteptate, familia se face responsabilă de achiziționarea hainelor pentru înmormântarea persoanei decedate. Așa se face că apare adesea întrebarea: cum se îmbracă persoana decedată?

Cum se îmbracă mortul

În trecut, pregătirea defunctului era o activitate desfășurată în comunitățile rurale atunci când o persoană era pe punctul de a muri. În jurul persoanei se adunau rudele, care aveau multe lucruri de făcut și pregătit, deoarece nu existau servicii funerare precum cele de astăzi și toate responsabilitățile cădeau în sarcina familiei. Este important de menționat că membrii de familie apropiați nu aveau voie să participe efectiv la pregătirea defunctului, deoarece imaginea sa ar fi fost complet schimbată față de chipul acelui om drag din viața lor și ar fi rămas cu această amintire deloc plăcută.

Așadar, la capătul vieții celor care se aflau pe punctul de a trece în lumea celor drepți, se adunau rudele. Era important ca persoana respectivă să aibă o lumină aprinsă în momentul în care avea să se producă trecerea. După aceasta, începeau ritualurile, care includeau scăldatul și îmbrăcatul defunctului, așezarea lui în sicriu și pe masa din casă, în camera păstrată mereu curată.

Spre deosebire de trecut, astăzi ritualul este foarte diferit. În momentul în care decesul are loc, familia contactează cât mai rapid posibil o agenție de pompe funebre. Firma la care apelezi trebuie să răspundă cu promptitudine, asta fiind important în mod special atunci când cauzele decesului sunt medicale și nu naturale.

Spălarea și îmbrăcarea persoanei decedate nu se poate face oriunde, ci doar în spațiile corect amenajate. Tot aici se poate face și îmbălsămarea. Rolul îmbălsămării este acela de a păstra corpul persoanei decedate în condiții bune până în momentul în care are loc înmormântarea sau incinerarea.

Cât despre îmbrăcarea defunctului, se obișnuiește ca în cazul persoanelor necăsătorite să se aleagă haine de nuntă. Este vorba de rochia albă în cazul femeilor și costum de mire în cazul bărbaților. În ceea ce privește persoanele căsătorite, se folosesc haine de ceremonie, cât mai sobre, așa cum este costumul.

În anumite localități în care tradiția se respectă cu strictețe, persoanele decedate sunt îmbrăcate în haine populare. Fetele tinere poartă coroană de flori, iar cele în vârstă batic.

Acesta a fost articolul nostru despre cum se îmbracă o persoană decedată. Sperăm că ți-a fost de ajutor, iar dacă ai nevoie de servicii funerare, atunci ne poți apela.

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button