Moartea este poate singura certitudine din viața noastră, așa că fie că ne place sau nu, la un moment dat cu toții ne întâlnim cu ea. Asta se poate întâmpla fie direct, fie indirect. Adesea, contactul cu moartea are loc indirect, atunci când pierdem o persoană apropiată nouă. În astfel de momente, pe umerii noștri cad multe responsabilități. Organizarea parastaselor și pomenilor reprezintă o astfel de responsabilitate, dar și subiectul articolului nostru.

Când pierzi o persoană din familie sau un prieten bun, trebuie să te ocupi de obiceiurile și tradiții pe care le avem în România în legătură cu ceremonia de înmormântare. Este foarte probabil să îți pui și tu o mulțime de întrebări.

Despre parastase și pomeni există o mulțime de întrebări, iar pentru acestea am decis să oferim răspunsurile în rândurile următoare.

Înainte de toate… ce este parastasul?

Dacă nu ești familiarizat cu acest concept, este foarte probabil să te întrebi… ce este parastasul? Ei bine, denumirea de parastas face trimitere la slujba de pomenire a răposaților. Originea cuvântului vine din Grecia, anume de la parastasis. 

În credința poporului românesc, există obiceiul de a ține post, de rugă și priveghere a persoanelor decedate. Dacă în timpul vieții ne putem ocupa personal de rugăciunile pentru sufletul nostru, după deces acest lucru rămâne în responsabilitatea apropiaților noștri.

Ne rugăm pentru iertarea păcatelor celor plecați dintre noi, deoarece sigur și-ar fi dorit asta.

Când se organizează parastase?

Cel mai adesea, organizarea parastaselor se face după o consultare în prealabil cu preotul din localitatea în care te afli. Acesta îți va oferi toate indicațiile necesare pentru organizarea pomenirilor.

De ce trebuie să faci asta? În primul rând pentru că parastasele nu pot fi organizate oricând, ci există anumite zile când se pot face parastase, și zile care nu permit organizarea lor.

În general, există anumite zile în care se face pomenirea morților, precum: la 3 zile după deces, la 9 zile după deces, la 40 de zile de la deces, la 3 luni, la 6 luni și la 9 luni de la deces, la 1 an și apoi anual până la 7 ani de la deces.

Parastasele pot fi ținute în zile precum marțea, joia sau sâmbăta.

Există și anumite sărbători de pomenire a morților, precum moșii de iarnă, de vară sau de toamnă, moșii de Florii sau Sâmbăta lui Lazăr, pe 6 august la Schimbarea la Față a Domnului, de Paștele Blajinilor, la Înălțarea Domnului precum și în Ziua Hramurilor Bisericești.

Care sunt zilele când nu se fac parastase?

Așa cum există zile în care se fac parastase, există câteva reguli importante în ceea ce privește zilele în care nu se fac parastase. Zilele de Duminică reprezintă un bun exemplu în acest sens. De asemenea, în zilele dintre Nașterea Domnului și Botezul Domnului nu se fac parastase. Alte date la care nu se ține un parastas includ: între Înviere și Rusalii, la praznicele împărătești și la sărbătorile mari, în zilele de Paște, pe 8 și 14 septembrie, pe 21 noiembrie și 25 decembrie, pe 6 ianuarie, 2 februarie sau 25 martie, de Florii, pe 6 și 15 august precum și în timpul Postului Mare. Toate aceste date reprezintă sărbători importante în credința ortodoxă.

Parastasele ce ar trebui organizate la o astfel de dată se vor organiza înainte și nu mai târziu.

Unde se organizează un parastas?

Parastasul se poate ține la Biserică sau chiar și în alte locuri, cu prezența preotului. În cadrul acestei slujbe se vor oferi pachete de pomană, ale căror număr și conținut va fi stabilit de către familie.

Așa cum bine poți vedea, organizarea unui parastas nu este chiar simplu de realizat. Este foarte probabil să ai nevoie de ajutorul unei agenții de pompe funebre. În acest sens, ne poți contacta. Îți oferim serviciile și suportul de care ai nevoie pentru un parastas organizat corect și cumsecade.

 

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button