Responsabilitățile familiei care a pierdut o persoană dragă nu iau sfârșit odată cu ceremonia de înmormântare. Perioada de după acest trist eveniment este marcată de pomeni și parastase, iar despre acestea apar deseori diferite semne de întrebare.

Este bine cunoscut faptul că pomenirea persoanelor decedate este o responsabilitate ce cade pe umerii familiei îndurerate, iar asta are loc sub forma de parastase și pomeni. Cele două evenimente sunt însă confundate și adesea se crede că au același sens, anume masa organizată în cinstea persoanei trecute în neființă.

În acest articol ne propunem să prezentăm diferențele dintre pomeni și parastase, așa că sperăm să îți fie și ție de ajutor informațiile din rândurile următoare:

Este parastasul și pomana același lucru?

Diferențele nu sunt multe, ci există o singură diferență majoră. Mai exact, parastasul este slujba de pomenire a morților, care se face în biserică. Pomana face referire la hrana dată în cinstea sufletului persoanelor decedate și se organizează doar în anumite perioade ale anului.

Cu toate acestea, oamenii se pot simți copleșiți de toate aceste noutăți și mai ales de responsabilitatea căzută pe umerii lor. De aceea, aceștia pot apela la firmele de servicii funerare, cele care le vor oferi tot suportul necesar, având experiența și cunoștințele necesare unei organizări ca la carte. În acest sens, dacă simți că ai nevoie de ajutor, ne poți contacta.

De ani buni oferim servicii funerare complete, clienții noștri fiind mereu mulțumiți de seriozitatea și promptitudinea de care am dat dovadă în furnizarea serviciilor funerare. În portofoliul nostru am inclus nu numai toate serviciile necesare înmormântării, de la transport funerar la îmbălsămare, dar și articolele necesare la acest demers, precum sicriul, prosoapele, batistele și chiar pachete alimentare.

Când se face parastasul?

Slujba de parastas are loc în ziua înmormântării, dar și ulterior în anumite zile din an. Acestea sunt zilele în care persoanele decedate se comemorează, cunoscute ca zilele de pomenire a morților sau Sâmbăta morților.

Numele persoanelor decedate se trece pe pomelnic, iar familia duce la biserică diferite lucruri precum colivă, colac, vin sau lumânări.

De asemenea, după parastas familia va da de pomană la biserică, acasă, sau chiar la restaurant, diferite bucate.

Parastasul și pomana sunt, deci, două rânduieli foarte importante, legate între ele, iar de aceea apar cel mai probabil atât de multe confuzii și semne de întrebare.

Dacă ai nevoie de servicii funerare pentru un parastas sau o pomană, contactează-ne și vom veni în sprijinul tău.

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button