Ceremonia de înmormântare nu reprezintă ultimul eveniment pe care rudele și familia îl organizează pentru o persoană decedată. În religia Ortodoxă se obișnuiește ca familia persoanei decedate să organizeze mai multe pomeni și parastase la anumite intervale de timp, conform obiceiurilor ortodoxe. Iar cea mai importantă pomană este cea care se organizează la 40 de zile după decesul persoane, de aici venind și numele acestei pomeni.
Pomana la 40 de zile mai este cunoscută și cu numele de parastasul de 6 săptămâni. Aceasta nu se organizează neapărat la 40 de zile fix după deces, ci se obișnuiește organizarea sa într-o zi de weekend cât mai apropiată de termenul de 40 de zile.
Această pomană are o însemnătate simbolică, considerându-se că moartea este de fapt o naștere în viața veșnică. Termenul de 40 de zile nu este unul întâmplător, ci are legătură cu îmbisericirea copiilor care se face tot la 40 de zile de la naștere. Astfel, pomana de 40 de zile este privită ca pe o prezentare a persoanei decedate în fața lui Dumnezeu.
Până când se împlinesc cele 40 de zile de la deces, rudele și familia persoanei decedate vor plăti la biserică slujbe și pomeniri, iar în cea de-a 40-a zi se va face o slujbă la mormând precum și o masă cu scopul de pomenire a persoanei decedate.
Pomana de 40 de zile poate fi organizată acasă sau la un local, în funcție de numărul de persoane care vor participa la acest eveniment precum și de spațiul de care se dispune. La pomană vor participa persoanele apropiate, rudele și familia persoanei decedate.
Tradiția spune că la pomana de 40 de zile trebuie să se ofere participanților vase, iar persoanelor sărmane li se oferă accesoriile vestimentare ale persoanei decedate. Aceste daruri sunt sfințite mai întâi de preotul care participă la pomană. De asemenea, de la pomana de 40 de zile nu poate lipsi coliva.
Funerare Alexandru îți pune la dispoziție pachete funerare complete pentru evenimentele triste din viața ta! Contactează-ne ori de câte ori ai nevoie de o mână de ajutor.