Skip to main content

 

 

Se pare ca, la ora actuala, Guvernul Romaniei propune noi reguli ce stau la baza serviciilor funerare. Totul a pornit de la ideile ce provin din partea Ministerului Sanatatii si au in prim plan schimbarea unor reguli atat pentru cei care lucreaza in domeniul funerar, cat si pentru defuncti. Aceasta veste nu este indragita de toti, insa, se pare ca Guvernul isi doreste mai multa organizare, siguranta si suport pentru locuitorii tarii care trec prin astfel de momente tragice.

Pentru cei care inca nu stiu cum a inceput totul, trebuie sa afle ca pe data de 19 mai, pe site-ul Ministerului Sanatatii s-a publicat un proiect de Hotarare de Guvern ce are in vedere schimbarea anumitor aspecte cu privire la domeniul de funerare de pe intreg teritoriu al Romaniei. De altfel, ceea ce este important de subliniat consta in faptul ca cei care lucreaza in domeniul pompelor funebre, normele tehnice si sanitare pentru serviciile funerare, dar si deshumarile vor beneficia cel mai probabil de o serie de schimbari.

                Ce isi doreste Guvernul sa schimbe si de ce?

Legea funerara

                Guvernul tarii doreste intotdeauna sa gaseasca cele mai bune solutii pentru locuitori, insa unele decizii sunt in avantajul lor, pe cand altele in dezavantaj. Totusi, cele care s-au propus in data de 19 mai au scopuri bine definite, ceea ce inseamna ca multi sunt de acord si sustin aprobarea acestora.

De altfel, una din schimbari va consta in faptul ca nu va mai fi permisa fotografierea corpurilor defunctilor, decat cu acordul apartinatorilor. Bineinteles, cele din cadrul procedurilor juridice vor ramane in continuare legale.

Un alt aspect ce se doreste a fi schimbat consta in faptul ca fiecare persoana decedata va trebui sa poarte o bratara cu datele de identificare ale pompei funebre ce s-a ocupat de pregatirea acestuia. De altfel, societatea care a avut datoria de a oferi ingrijirile mortuare, serviciile de tanatopraxie, precum si alte servicii funerare, are datoria de a lega pe mana dreapta a trupului neinsufletit, o bratara cu inscriptiile ce tin de datele firmei. In acest fel, in cazul in care apar plangeri din partea rudelor decedatului cu privire la serviciile primite, identificarea prestatatorului va putea fi facuta intr-un timp foarte scurt. In plus, aceasta noutate apare chiar in articolul 21 ce poate fi lecturat de toate persoanele interesate de un acest tip de subiect.

Atunci cand corpul neinsufletit trebuie dus pe un ultim drum, trebuie sa fie imbalsamat corespunzator pentru ca trupul sa fie cat mai igienic si sa arate intr-o maniera cat mai naturala. De acest lucru se ocupa in totalitate firma cu care fiecare familie doreste sa colaboreze. Totusi, diferenta consta acum in faptul ca acum Guvernul propune sustragerea unei monstre din produsul biocid utilizat la tanatopraxie. Aceasta va trebui sa fie depusa in sicriu langa decedat, cu rolul de a facilita examenul toxicologic in cazul in care este necesar sau propus de familie. Acest lucru se poate intampla atat la cererea rudelor, cat si in cazul in care se raporteaza poluari ale solului, ori ale unor surse de apa.

Avand atat de usor acces la aceasta monstra din produsul biocid de la tanatopraxie, orice problema cu privire la cele mentionate vor fi rezolvate in cel mai scurt timp. In plus, clientii pot fi mult mai siguri de faptul ca trupul neinsufletit al persoanei apropiate va fi ingrijit in mod corespunzator.

Un alt aspect care se doreste a fi schimbat este reprezentat de faptul ca toate cimitirele, dar si crematoriile din tara vor trebui sa obtina autorizatii de la DSP. Mai mult decat atat, programele de formare profesionala vor fi obligatorii pentru cei care lucreaza in domeniul funerarelor.

Cu toate ca aceasta lege urmeaza a fi pusa in vigoare dupa ce este aprobata, noi, Funerare Alexandru, avem grija ca intotdeauna sa avem un personal specializat si capabil. Doar asa reusim sa ne mentinem clientii aproape de noi si sa ii sprijinim ori de cate ori se confrunta cu astfel de situatii tragice din viata.

 

× Cum te putem ajuta?