Skip to main content

Moartea nu intreaba pe nimeni inainte sa vina si, desi este un moment neplacut pentru fiecare dintre noi, este un aspect natural, ce face parte din ciclul vietii. Insa, atunci cand o persoana draga noua se stinge din viata, avem impresia ca intreg cerul cade peste noi si nu mai stim de ce anume sa ne mai apucam.

Cu toate ca exista familia si prietenii ce ne pot ajuta in astfel de necazuri, statul roman acorda, de asemenea, o anumita forma de ajutor, numit si ajutor de inmormantare sau in caz de deces.

Ajutor de inmormantare in 2016

cat costa ajutorul de inmormantare in 2016Statul roman a anuntat ca in decursul anului 2016 va acorda un ajutor de inmormantare in valoare de 2681 lei, aceasta fiind suma ce se va deconta unei singure persoane ce va dovedi ca a suportat toate cheltuielile de inmormantare. Comparativ cu anul trecut, 2015, suma pentru ajutorul de deces este de 2681 lei in 2016 (in 2015, ajutorul in caz de deces era de 2415 lei). De asemenea, in decursul anului 2015, cresterea cuantumului ajutorului a avut o valoare de numai 117 lei (asiguratul/ pensionarul), respectiv 59 de lei (membrul de familie al asiguratului/ pensionarului).

In general insa, ajutorul se ofera unei persoane din cadrul familiei decedatului, care a suportat toate cheltuielile, si poate fi, dupa caz, sot/ sotie, copil, parinte, tutore sau orice alta persoana ce poate dovedi ca a acoperit toate cheltuielile privind inmormantarea.

De asemenea, statul roman anunta ca ajutorul de deces se va deconta in totalitate in cazul decedatilor pensionari sau care au beneficiat de asigurare, si numai jumatate din suma totala pentru cei care nu au drept propriu de asigurare sociala, potrivit site-ului pensiata.ro.

„Pentru anul 2016 cuantumul ajutorului de deces este 2681 lei. In cazul decesului unui membru de familie, cuantumul ajutorului de deces reprezinta jumatate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit unui asigurat sau pensionar, adica 1340,5 lei”. In plus, ajutorul de inmormantare va fi achitat la numai 24 de ore de la depunerea dosarului.

Acte necesare pentru realizarea dosarului privind ajutorul de inmormantare

Toate actele necesare obtinerii ajutorului de inmormantare se depun la Casa Judeteana de Pensii Publice, iar dosarul trebuie sa contina urmatoarele acte:

  1. O cerere tip pentru ajutor de deces, pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare;
  2. Copie dupa certificatul de deces de asemenea, este nevoie si de actul original;
  3. Copie dupa actul de identitate al persoanei/ solicitantului- insotit de actul original;
  4. Acte privind starea civila a solicitantului sau acte din care sa rezulte gradul de rudenie dintre solicitant si persoana decedata; dupa caz, un act care sa demonstreze calitatea sa de mostenitor, tutore, curator, in copie si original;
  5. Totalitatea actelor care sa demonstreze ca solicitantul a suportat toate cheltuielile de inmormantare;
  6. Certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia.

De mentionat este faptul ca de acest ajutor va beneficia doar o singura persoana, adica solicitantul care prezinta actele necesare si face dovada ca a suportat toate cheltuielile privind inmormantarea. Dupa caz, solicitantul poate fi reprezentat de catre: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau oricare persoana care face dovada cheltuielilor de inmormantare.

Te putem ajuta in acest demers.

 


 

Contacteaza-ne!

× Cum te putem ajuta?