În general, nu există prea multe referințe concrete despre perioada în care se ține doliul. Cu toate acestea, există obiceiuri ce ne spun despre doliu că ar trebui ținut 40 de zile dar chiar și un an întreg, în anumite cazuri.
Ce înseamnă doliul? Acesta se referă la acea durere pe care cu toții o resimțim atunci când pierdem o persoană decedată. De asemenea, doliul mai poate face trimitere la tristețea resimțită în momentul în care pierdem un om drag. La fel de bine, doliul mai poate însemna la vestimentația neagră purtată pentru a fi exprimate sentimentele de durere și tristețe.
Mai mult decât atât, doliul este și perioada în care persoanele care au pierdut o persoană apropiată trebuie să se îmbrace în negru și totodată să prezinte un comportament cât se poate de reținut. Este deci o tradiție cu rădăcini foarte adânci în creștinism, dar totodată acest obicei cunoscut cu numele de doliu este un lucru oarecum firesc. Nimeni nu poate fi fericit atunci când a pierdut o persoană apropiată.
Totuși, pentru că există multe persoane care se întreabă cât timp ar trebui să țină doliu, ne-am decis ca în acest articol să oferim răspunsurile. Dacă și tu te întrebi asta, atunci ai ajuns la locul potrivit.
Cât timp se ține doliu?
Din păcate, Biserica Ortodoxă nu ne spune prea multe despre perioada de doliu. Cel mai adesea însă, așa cum bine menționam și la începutul articolului, perioada de doliu este cuprinsă între 40 de zile și un an.
Când se ține doliu timp de 40 de zile? De regulă, această perioadă de doliu este ținută de către persoanele care nu erau rude de sânge cu decedatul. În schimb, rudele de sânge și persoanele foarte apropiate ale decedatului se văd nevoite să țină un doliu de un an de zile sau chiar mai mult, atât timp cât se simte această nevoie.
Perioada de doliu poate fi însă asociată cu perioada de care a-i nevoie pentru a-ți reveni după un asemenea moment trist. Cel mai probabil că va trebui să dedici o bună perioadă de timp pentru ca toate lucrurile să revină la normal, chiar dacă viața ta nu va mai fi niciodată la fel. În momentul în care simți că viața și-a reluat cursul obișnuit, poți spune că s-a încheiat și perioada de doliu.
Ce nu ai voie să faci atunci când ții doliu?
După cum bine probabil știi deja, există mai multe interdicții pe care trebuie să le respecți numaidecât atunci când ții doliu. De regulă, nu trebuie numaidecât să îți impui aceste interdicții, deoarece nu vei simți nevoia oricum să faci aceste lucruri.
Altfel spus, atunci când ții doliu nu vei participa la evenimente sociale, la distracții, nu vei consuma alcool și nici nu vei privi la televizor în zilele de priveghi. Vei purta îmbrăcăminte neagră iar bărbații nu trebuie să se bărbierească timp de 40 de zile după ceremonia de înmormântare.
Perioada de doliu reflectă trăirile cauzate de pierderea suferită, iar aceasta poate avea un important efect terapeutic.
Doliul este despre decență și regret, iar de aceea trebuie respectat cu strictețe, ceea ce nu este deloc dificil, sentimentele trăite încurajând un astfel de stil de viață după pierderea unei persoane apropiate.