Organizarea unei inmormantari poate fi foarte dificila intocmai din cauza faptului ca exista o multime de traditii si detalii religioase care necesita respectate. De cele mai multe ori, aceste traditii sunt cunoscute doar de catre persoanele in varsta, insa chiar si in aceste cazuri multe dintre ele pot fi uitate intr-un moment atat de trist precum este acela cand o persoana apropiata noua trece in nefiinta.

Cu toate acestea, este importanta respectarea traditiilor, mai ales pentru ca ne dorim sa oferim persoanei decedate o ceremonie de inmormantare ca la carte, pentru a ne arata astfel regretul fata de tragicul eveniment.

Cea mai simpla solutie in acest sens este reprezentata de solicitarea serviciilor unei firme de pompe funebre.

In acest articol ne-am propus sa vorbim despre obiceiurile de inmormantare obligatorii la o ceremonie de inmormantare precum si despre pasii traditionali pentru organizarea unei inmormantari ca la carte.

Traditiile pe care trebuie sa le respecti la o inmormantare

In Romania, moartea nu este privita numaidecat ca pe un sfarsit, ci mai degraba ca o „trecere in nefiinta”, considerandu-se astfel ca persoana decedata s-a ridicat la ceruri si a ajuns astfel intr-un loc mai bun.

Biserica ne invata ca avem o singura viata, pe care o incepem la nastere si o traim pana in tristul moment al decesului, moment in care plecam catre Dumnezeu. Iar ceremonia de inmormantare precum si obiceiurile ce trebuie respectate la aceasta au rolul de a garanta persoanei decedate un drum cat mai lin catre lumea cealalta.

Traditiile incep inca dinaintea mortii persoanei a carei sfarsit se apropie, moment in care se solicita prezenta unui preot pentru a-i oferi acesteia ultima spovenaie, respectiv impartasanie. Se aprinde o lumanare la cap, astfel incat Dumnezeu sa ii poata oferi calauzirea de care are nevoie.

Traditii dupa decesul unei persoane apropiate

 

familie indurerata

 

Inca de dupa trecerea in nefiinta a unei persoane apropiate, exista o serie de traditii si de obiceiuri pe care trebuie sa le urmezi.

Prima oara va trebui sa aprinzi o lumanare la capataiul persoanei decedate, pe care nu trebuie sa o stingi pana dupa ingropare. Abia dupa poti sa anunti rudele si persoanele apropiate de trista veste.

In unele zone din Romania se obisnuieste ca la poarta persoanei decedate sa se puna crengi de brad, dar si doliu deasupra usii. Lumina de la intrare va sta aprinsa pana in momentul in care persoana decedata va fi ingropata.

Persoanele apropiate vor purta doliu, imbracandu-se in haine negre, iar barbatii nu trebuie sa se barbiereasca. Daca corpul persoanei decedate se pregateste acasa, atunci cand se face imbalsamarea, oglinzile se acopera, la fel si vasele de apa. Iar asta pentru a se preveni oglindirea chipului persoanei decedate, caz in care traditia spune ca sufletul ii va ramane pe lume.

Inainte ca persoana decedata sa fie asezata in scriu, pe masa, aceasta se pune mai intai pe pamant.

Traditii la priveghi

Priveghiul este un obicei foarte important atunci cand o persoana moare, iar acesta se tine timp de doua nopti, de regula, inainte de inmormantare. Rolul priveghiului este acela de a fi mereu cineva langa persoana decedata.

Astfel, la privechi participa rudele, vecinii dar si persoanele cunoscute, astfel incat sa mai petreaca putin timp cu persoana decedata.

Jelirea este un alt obicei intalnit la multe dintre inmormantari. Iar aceasta nu este cauzata numai de tristetea si durerea provocate de pierderea unei persoane dragi, ci este totodata si un important motiv simbolic.

Iar in final, mai este pomenirea. Aceasta implica daruirea obiectelor persoanei decedate, dar si a unor alimente precum coliva sau colaci. De asemenea, se obisnuieste ca dupa inmormantare sa se organizeze un praznic la care vor participa toate persoanele prezente la inmormantare.

Acestea sunt asadar principalele traditii romanesti importante la o inmormantare.

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button