Odată cu încheierea ceremoniei de înmormântare nu se termină și responsabilitățile pe care familia îndurerată le are față de persoana decedată. Tradiția și religia ne obligă să facem mai multe pomeni, iar pe această temă ne-am propus să vorbim și noi în acest articol.

Astfel, dacă te întrebi când se fac pomenile după înmormântare, atunci ai ajuns la locul potrivit.

Pomenirile au scopul de a ne aminti de persoanele plecate dintre noi și mai ales de a le cinsti memoria, iar de aceea este atât de important să fie organizate ca la carte.

Când se organizează pomenile după înmormântare

Tradiția Bisericii Ortodoxe ne spune clar că viața unui om nu se încheie odată cu decesul, ci continuă după acesta, sufletul continuând să trăiască. De aceea, creștinii organizează pomeniri pentru persoanele decedate, iar conform religiei există mai multe intervale de timp la care se țin acestea:

  • La 3 zile de la deces – această pomenire se face, de obicei, în aceeași zi în care are loc înmormântarea, conform cinstei Sfintei Treimi precum și a Învierii Mântuitorului în a 3-a zi de la deces;
  • La 9 zile de la deces;
  • La 40 de zile de la deces – deoarece la 40 de zile de la înviere s-a înălțat Domnul la Cer, ceea ce se întâmplă și cu sufletul persoanei de cedate;
  • La 3, 6 și 9 luni de la deces, în cinstea Sfintei Treimi;
  • La un an de la deces;
  • Anual, până se împlinesc 7 ani de la deces – orânduire ce amintește de cele șapte zile ale creației.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru stabilirea datelor în care să organizezi parastasul, poți avea în vedere colaborarea cu o agenție de pompe funebre. Vei avea parte de toată consultanța necesară pentru organizarea pomenilor, așa că ne poți contacta dacă ai nevoie de ajutor.

Mai mult decât atât, parastasul ar trebui organizat neapărat după Sfânta Liturghie.

Când nu se țin pomenirile?

Trebuie să știi neapărat că pomenirile nu pot fi ținute oricând dorești. Acestea se țin, în mod special, marțea, joia și sâmbăta. În schimb, sunt câteva date când nu pot fi organizate parastase:

  • Duminica de peste an, deoarece aceasta amintește de Ziua Învierii, ceea ce ar trebui să reprezinte un prilej de bucurie;
  • În perioada dintre Nașterea și Botezul Domnului;
  • În perioada dintre lăsatul secului de carne până la prima sâmbătă din Postul Mare;
  • Între Florii și Duminica Tomei;
  • În timpul săptămânii din perioada Postului Mare.

Alte lucruri pe care trebuie să le știi neapărat despre slujba de pomenire

Acum că am stabilit când se fac pomenirile și când nu se țin, mai sunt doar câteva lucruri de clarificat.

Pentru pomenirea de 40 de zile este necesar un colac și o icoană. Mai mult decât atât, la pomenirea de 40 de zile și la cea de un an se oferă diferite lucruri, în mod special îmbrăcăminte, persoanelor care participă la acest eveniment.

Familia trebuie să dea preotului un pomelnic pentru patruzeci de zile, sau pentru mai mult timp, astfel încât persoana decedată să fie pomenită la Sfintele Liturghii.

În sâmbetele din perioada Postului Mare se duc la biserică prescuri, colivă și vin, urmând să fie organizată Slujba Parastasului.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru organizarea pomenilor, Funerare Alexandru îți stă la dispoziție. Contactează-ne la numărul de telefon 0720 822 853 și îți vom oferi serviciile de care ai nevoie!

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button