Un eveniment neplăcut precum decesul unei persoane dragi, poate apărea neașteptat. Astfel de momente sunt imprevizibile și nu le putem controla sau stăpâni în vreun fel. Totuși, când acestea apar, trebuie să fim pregătiți și să știm toți pașii legali pe care trebuie să-i urmăm în astfel de momente.

Îți prezentăm mai jos toate procedurile legale pe care ar trebui să le urmezi, organizați în 5 mari pași.

1.Constatarea decesului și consemnarea acestuia în Foaia de Observație

Constatarea decesului nu se face de oricine din spital, ci este necesar un medic specialist, un medic primar sau cel care este de gardă în acele momente. Se va trece în foaia de observație decesul și firește, data și ora exactă când s-a produs. De pe această foaie de observație nu ar trebui să lipsească semnătura și parafa medicului. Totodată, legea spune că nu ar trebui să treacă mai mult de 2 ore de la aflarea decesului fără ca spitalul să anunțe telefonic familia de evenimentul produs.

2.Realizarea certificatului medical constatator de deces

Acesta este foarte important, deoarece fără el nu se poate realiza procesul de îmbălsămare. Certificatul medical constatator de deces  trebuie să fie completat obligatoriu de către un medic primar sau specialist din secția unde era internat pacientul. Acest certificat se poate realiza numai după 24 de ore de la declararea decesului de către doctor. Certificatul medical constatator de deces se eliberează numai cu un act de identitate a persoanei decedate și este necesar pentru a obține Certificatul de deces de la primărie!

3.Eliberarea biletului de ieșire din spital

Acest bilet de ieșire din spital ar trebui să conțină detalii referitoare la deces. Acesta este o formalitate obligatorie și trebuie să conțină neapărat cauzele decesului detaliate!

4.Obținerea certificatului de deces și adeverința de inhumare sau incinerare

Acesta se eliberează de Starea Civilă din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP), sau după caz, de Primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul.

Există și o serie de reglui în ceea ce privește declararea decesului. Dacă acesta s-a produs din cauze naturale, declararea decesului trebuie să fie în termen de 3 zile de la moarte. Dacă s-a produs din cauza unui accident, sinucideri sau act de violență, atunci aceatsa trebuie să se facă în maxim 48 de ore.

5.Obținerea ajutorului de înmormântare

După ce toate actele sunt făcute, persoanele beneficiază de așa numitul ajutor de înmormântare în baza cărora își pot alege pachete de servicii funerare. În cazul în care familia își dorește ceva mai mult, atunci pentru încă o sumă pot primi și alte servicii.

Este foarte important ca toate aceste proceduri să fie realizate legal și cum trebuie pentru a beneficia de acest ajutor de înmormântare. E drept că în astfel de clipe nimănui nu-i stă gândul la astfel de formalități, însă trebuie și acestea făcute! Trebuie să știi care sunt prevederile legale cu privire la decesul unei persoane în spital pentru că oricând pot apărea astfel de evenimente neplăcute și imprevizibile!

 

Aveti o intrebare?
Va rugam sa luati la cunostinta politica noastra de protectie a datelor  inainte de conversatie
Call Now Button